• Join - It's Free

Orimattilan Ruha Kartano/Kylä omaksi projektiksi. Etsinässä Anna Matintr sukua.

Started by Leila-Kaarina Salenius on Saturday, March 22, 2025
Showing all 14 posts

Orimattilan Ruha tarvitsisi oman projektin, Se on vanha, käsittääksen jo 1500 luvulla asuttu paikka ja Ruhan kartano tai tila toimii edelleen. Ruhassa on on ollut vuonna1800 kolmisenkymmentä torppaa, joten väkeä on sinne pakkautunut ympäri länsi Uutta-Maata ja muualtakin.
Onko Ruha sitten kylä vai (kartano) tila?
Itse tutkin Ruhassa 10 Helmikuuta 1814 syntyneen Anna Matintyttären sukua ja jälkeläisiä. Vanhemmat oilivat kirkonkirjojen mukaan Muonatorppari Matts Benjaminsson ja äiti Maria Ersdotter. Orimattilan vihityistä en löytänyt tällaista paria.
Onkohan tuo Marian isän nimi väärin, ei avaudu mikä se nimi olisi. Maria oli Annan saadessaan 41 vuotias, mutten löydä 1773 syntyneistä sopivaa Mariaa.
Kaikki apu Annan esivanhempien ja jälkeläisten selvittämiseen otetaan vastaan. Myös yhteystieto sukuun Sjöström, mutta saattaa olla Annan tyttären aviomiehekin sukunimi.

Vuosina 1772-1773 Orimattilassa syntyi neljä Maria Erkintytärtä. Ajallisesti Annan äidiksi sopisi näistä ehkä parhaiten Virenojalla 29.6.1772 syntynyt Anna, vanhemmat sotilas Eric Wirman ja Carin Jörans:dr. Ruhassa on kyllä syntynyt 13.7.1773 Anna, vanhemmat Eric Jöransson ja Greta Isacs:dr.

Onnea ja intoa etsintään!

yst. terv.
Hannu Korhonen

Ruhala ehkä myöhempi nimi. Orimattilassa on runsaasti Tuisku-Camenaeus sukua, Ruhala okuuluu siihenkin.
Hyvää sunnuntaita
M-L Töyrylä

Vielä, kirjasta Kari Kukkanen T-C Varhaispolvet I, löytyy sivulta 131 esim. Juho Erkinpoika Wirman s.24.6.1782 Orimattila, vanhemmat Erkki Wirman ja Kaisa Yrjöntytär.

Edelleen tuosta yllä mainitusta kirjasta s.171 löytyy nimi Nurmijärvi Klaukkala Mäkilän vävy David Sundberg ja Stina Sjöström, liittyy heidän poikansa vaimon sukuun (Löf eli Bom), jonka sukua on Orimatilassa.

Ruha on kyllä yksi vanhimpia kartanoita länsi Uudellamaalla. Mutta tietenkään kaikkia ei niin tiedetä, ja Ruhan kukoistus taisi laskea 1900 luvun puolella.
Annalla on profiilissa on nyt vanhempien nimet suomennettu alkuperäisestä lähteestä enkä tiedä mistä "sukunimi" Nöjd äidin sukunimeksi on tullut, sitä ei ole Annan syntymätiedon lähteessä äidillä. Tai se on tullut yhdistämisen tuloksena.
Tutkinta jatkuu.

Anna Mattsdotter sukupuussa näkyy nyt äitinä Maria Michelsdotter Nögd, jonka sukunimi Nöjd/Nögd/Nöigd tulee tämän isäpuoli Eric Nögdiltä ja patronyymi syntymätietoon merkityltä au-isä Michel Simonssonilta.

Myös Ruhan tietoja on Terriniemen kyläprojektissa https://www.geni.com/projects/Kyl%C3%A4-Terriniemi-Orimattila/50716.

Ruha-projekti on kyllä työlistalla, mutta ottaa sen verran aina aikaa, että katsotaan kun osuu sopiva hetki. Ajatuksena vastaavasti, kuin Terriniemi, eli torpat ja niiden isännät/emännät.

Siis Annan isä on syntymätiedoissa Matts Simonsson, en voi ymmärtää miksi Annan nimeen sekoitetaan turhaan jotain isäpuolen sukunimeä, ellei Anna käyttänyt sitä itse. Ainakin rippikirjassa Anna tituleerataan Mattsdotteriksi, elikkäs Matin tyttäreksi.

Anna Matintyttären nimessä ei esiinny sukunimeä.

Sen sijaan hänen äitinsä Maria Michelsdotter Nöjd sai patronyyminsä Michelsdotter synnyintietoonsa (https://hiski.genealogia.fi/hiski/1acpni?fi+0366+kastetut+5254) merkityltä isältä Michel Simonsson ja sukunimen Nöjd/Nögd äitinsä Lisa Johansdotter uudelta puolisolta Eric Nögd

Anna Matintyttären syntymätiedossa (https://hiski.genealogia.fi/hiski?fi+t10232240) äidin nimi on Maria Ersdotter, jossa patronyymi tulee Marian isäpuolen nimestä Eric Nögd.

Kiitos selvennyksestä. En ole läheskään haka näissä vanhempien kirkonkirjojen tulkinnassa. Anna ja vanhempansa sukua monesta kautta.

Nyt löytyisi projekti Ruhallekin:
https://www.geni.com/projects/Kyl%C3%A4-Ruha-Orimattila/4505565

Se on nyt rippikirjojen varaan lähinnä rakenneltu. Tuoreempia torppareita sitten henkikirjojen mukaan. 1745-1921.
Torppien järjestys on vähän sekava, kun vaihtelivat vuosikymmenten aikana kirjoissa, mutta tärkeintä että oikeat ihmiset oikeassa torpassa. Olen koittanut nimeämiset ja epäjatkuvuudetkin kirjata ylös.
Mutta työsarkaa löytyy. Lisäilkää väkeä ja jos editointi pelottaa niin pingailkaa mulle niin lisäilen yksityiskohtia, ihmisiä tai korjailen virheitä.

Ai niin, itse kartanon isännät ovat muuten unohtuneet, kun torpparit enemmän kiinnostivat :D Täytyy katsoa heidätkin listalle vielä.

Kaikki Ruhaa ympäröivät kylät löytyvät myös omina projekteinaan (myös Pukkilan), joten ainakin talollisten lapset on sieltä helppo bongata, jos on esim. avioitunut Ruhaan.
Tosin hoksasin, että Mallusjoen isäntälistaus oli jäänyt multa vähän kesken, eli sieltä puuttuu vielä pari aikaisempaa rippikirjaa isäntineen isäämättä. Katson ehtiessäni kuntoon ja jatkanen SAY:n kanssa myös.

Kiitos Simo Lindberg. Onhan se valtava työ.Koitan lisätä omat tietoni.

Ruhan torpat ovat vielä aika helppo homma selvitellä, mutta olikohan 1806-1816 -rippikirja, kun sivut ovat menneet renkien ja käsityöläisten kohdalla sekaisin. Täytyisi ottaa ne vielä käsittelyyn, mutta se taitaa vaatia vähän enemmän aikaa :)

Showing all 14 posts

Create a free account or login to participate in this discussion