Count Arnold IV (XI) of Loon

public profile

How are you related to Count Arnold IV (XI) of Loon?

Connect to the World Family Tree to find out

Count Arnold IV (XI) of Loon's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Related Projects

Count Arnold IV (XI) of Loon

French: Comte Arnould IV (XI) de Looz Chiny, Dutch: Graaf Arnout IV (XI) van Loon Chiny
Birthdate:
Death: circa 1273 (59-76)
Immediate Family:

Son of Graaf Gerard III van Loon Rieneck and Kunigonde (Nenne) van Zimmern
Husband of Johanna 'Jeanne', Gravin van Chiny
Father of Count Johan I (XII) I of Loon; Juliana van Loon, Dame d'Amblise; Margareta van Loon; Aleidis van Loon ; Count Louis of Loon Chiny and 4 others
Brother of Count Lodewijk III (X) van Loon van Rieneck; Hermann, Graf von Lohn; Mechteld von Loen (Lohn); Imagina III van Loon Rieneck and Guda von Rieneck

Occupation: Comte de Looz, graaf van Loon
Managed by: Private User
Last Updated:

About Count Arnold IV (XI) of Loon

M : Graaf Arnold IV de Looz De Chiny, Geboren/Born Ongev/About 1216 in Borgloon {Limb,BE}, Gest./Died 24 NOV 1272 Zoon van / Son of : Graaf Gerhard III Von Rieneck & Kunigunde Von Cimbern

Relat(ie/ed)

F : Jeanne De Chiny, Geboren/Born APR 1227, Gest./Died Ongev/About 1271 Dochter van / Daughter of : Graaf Louis IV De Chiny & Mathilde D'Avesnes Kinderen/Children ; 1: Graaf Arnold V de Looz De Chiny (* )

Graaf Arnold IV van Loon en Chiny was zo de verkoper van de grond waar nu openluchtmuseum Bokrijk thuis is.

Op 9 maart 1252 verkocht Arnold IV graaf van Loon en Chiny een woud, gelegen tussen Genk, Zonhoven en Hasselt, aan de Cisterciënserinnenabdij van Herckenrode. Dit woud werd ‘Buscurake’ genoemd, een gebied rijk aan beukenbomen. De abdij bouwde er een hoeve die de eerste twee eeuwen werd bewerkt door lekenbroeders van de abdij. Tijdens de tweede helft van de 14e eeuw verhuurde de abdij van Herckenrode haar ‘grangiae’ (hoeve) aan ‘halfwinnen’ (pachters die werkten voor de helft van de opbrengst). In 1447 werd Bokrijk een gewone pachthoeve, de abdij bleef eigenaar tot aan het Franse bewind. Omstreeks 1719 werd dit “met beuken beplant stuk grond langs het water” voor het eerst met ‘Bouchreyck’ aangeduid.

Op 22 april 1797 werd Bokrijk verkocht voor 90.000 frank aan een inwoner van Maastricht. Later kwam het domein in handen van Rittweijer, de directeur van de Société Génerale de Belgique. Tot 1859 woonde zijn schoonzoon, graaf van Coghen, op het domein, die toenmalig minister van financiën was.

Op 21 maart 1938 verkocht de S.V. Middenkredietkas van de Boerenbond Bokrijk aan de provincie Limburg. De grote promotor voor deze aankoop was de toenmalige gouverneur H. Verwilghen. Hij koesterde al enkele jaren de idee een cultuur- en natuurproject met elkaar te verbinden. Op 6 oktober 1953 besloot de Bestendige Deputatie van de Provincie Limburg, onder dynamische impuls van gouverneur Louis Roppe, in Bokrijk een Openluchtmuseum op te richten. Een belangrijke en historische beslissing: met de naoorlogse industriële revolutie en de toenemende welvaart in de ‘fifties’ dreigde immers het woonlandschap in Vlaanderen op korte tijd verloren te gaan. De eerste conservator werd dr. Jozef Weyns (1913-1974), die een wetenschappelijke aanpak hanteerde bij de uitbouw van het museum. In 1958 opende het Openluchtmuseum de deuren voor de eerste bezoekers.

Volgens sommige bronnen gebeurde dat niet toevallig in hetzelfde jaar als de Wereldtentoonstelling die in Brussel plaatsvond.