Soovid, Palved - kas keegi saaks aidata

Started by Henn Sarv on Tuesday, December 29, 2009
Problem with this page?

Participants:

Profiles Mentioned:

Related Projects:

Showing 2551-2580 of 10490 posts

Jaanus Kalju kui mina mäletan siis Jakob Puskovi haldajale Private Userile ei piisanud tõestuseks ainult Rannarootsi andmebaasist. Ma ei saanudki aru kus ta täpselt seda vasturääkivust nägi. Vist mingid kuupäevad aga ma ei hakanud seda kokkulangevust sudima.
Kui viitsimist ehk suhtled ise temaga?

Kommentaariks Jaanus Kalju jutule, et meil ei olnud probleemiks mitte Jakob vaid August Puskov, kelle surma daatumi ja asjaolude kohta meie andmed erinevad.

Peeter Krall

Private User heakene küll, minu viga perenimi jäi kuidagi paremini meelde kuid mis puutub siis nüüd Jakobisse. Kas tema profiilid ka ei sobi?

Kommentaariks Jaanustele minu aus arvamus Noarootsi andmebaasist ja selle kasutamisest:

Göte Brunberg on teinud ära väga suure ja tänuväärse töö ühendades ühte andmebaasi Eesti kirikuraamatute andmed ja inimeste mälestused ja teadmised, paraku nii mahuka projekti puhul on vead vältimatud.

Minu jaoks nutuseks teeb asja aga see et enamus Eesti geni kasutajaid võtab seda andmebaasi kui piiblitõde ja ei vaevugi andmeid üle kontrollima kirikuraamatutest (Noarootsi raamatud muideks väga head). Selle asemel kirjutatakse inimestele profiili nende Noarootsi andmebaasi number ja lisatakse et andmed on pärit ju Ruotsist :)

Palun lõpetage see pime kopimine, patronüümide lisamine eesnimeks ja eesnimedeta laste lisamine puusse.

Huh, sain selle lõpuks endast välla :)

Kusjuures ma isegi päris pikalt ootasin, millal see sisemine puhastumine peale hakkab :)

Igaühel on õigus sellele tõele, mis talle parasjagu piisav on ja ma ei teaks, et Jaanus Kalju ühtegi viidet siia sellise päritolu selgitusega lisanud on. See on ainult ja puhtalt minu käekiri ja keegi ei keela sinna ka kirikuraamatu viiteid juurde lisada mida olen ka ise jõudumööda teinud ning ka parandusi sisse viia . Liiatigi on siin Genis sadade tuhandete kaupa profiile, millel ei ole ka seda ühte ainumastki viidet, mis siis, et andmed on kirikuraamatust välja otsitud. Huvitav, kelle kraesse seda kirjutada?

Iseenesest vähemalt minul oleks huvitav seda Rannarootsi andmebaasi puuna näha kõigi oma 25000 profiiliga. See ei tähenda aga seda, et ma kõik need oleks valmis siia ükshaaval ringi tippima. Mulle aitab neist kes minuga otsesemalt seotud on ja need on paljuski sealt juba ümber tipitud. Annaks jumal jõudu neile veel kirikuraamatu faktid taha otsida ja sellega oma puu järgmisele tasandile viia, et see oleks ka Teistele vähegi vastuvõetavam.

Kahe aasta jooksul ei ole minu puu veresugulaste osas praktiliselt üldse kasvanud. Nii, et minult neid siia juurde karta oleks pigem ülekohtune.

Nüüd võiks keegi tulla, minna isiklikuks ja mu tuju eriti heaks teha ning öelda, et ma ei ole piisavalt pühendunud või, et ma olen liialt pühendunud. Ei teagi kumb kellelegi rohkem meeldib.

Ma pole veel kohanud ühtegi Noarootsi inimest kelle profiilil oleks viide Saagale (aga praktiliselt kõigil on viide Noarootsi andmebaasile)
Küll aga olen kümnetele ja kümnetele XX saj. alul sündinud noarootslastele lisanud eesnimed ja korrektsed sünni- ja surmadaatumid.
(Andmebaas ei näita neid eesnimesid ja täpseid kuupäevi ilmselt privaatluskaalutlustel)

Ilma tõestusmaterjalita on need sünni- ja surmadaatumid tühipaljad numbrid. Miks peaks ühed lisatud numbrid olema tõsiseltvõetavamad kui teised lisatud numbrid kui neil ei ole samamoodi juures nende päritolu kohta linki?

Lisan siis vähemalt ühe Rannarootslase kellel peaks olema ehk piisavalt linke lisatud Anders Adamsson Matsmann Küll ei ole nad lehekülje peal täpse viitega ehk siis koordinaatide põhise rohelise kastikesega ümbritsetud aga tollal ei pidanud seda ise vajalikuks. Pigem arvasin, et ei saa ju teistelt oma sugulastelt täit lõbu ära võtta. Las siis vähemalt otsib lehelt
õige inimese üles. Hiljem muidugi olen hakanud ka lisama n.ö. lehel täpset kannet märgistavaid linke.

To: Jaanus Luuse
Ma vist adresseerisin oma postituse August Teppo kohta ekslikult ühe Jaanuse asemel teisele (?).

Selgituseks minu nime all tehtud sisestuste kohta, et kuigi Genisse vastavaid viiteid omal ajal tehtud ei saanud on andmestik pärit pea eranditult kirikuraamatutest Saaga toel. Üksikute inimeste osas on kasutatud ka teisi allikaid, näiteks eelmainitud August Teppo puhul tema hauakivi.

Edaspidiste arusaamatuste vältimiseks paluksin kõiki minu sugupuuga kokkupuutuvaid genilasi mitte mõista minu postitusi kui tülinorimisi või pirtsutamist. Olen paraku ka Genis piisavalt kohanud pinnapealsust ja vahel on see üsna kaugete negatiivsete tagajärgedega.
Sisestamisprotsess ei ole auhinnatav kiiruse eest ja seetõttu oleks minu silmis iga detaili ümber käiv arutelu pigem tervitatav kui valuliselt võetav.

Ikka rahu ja rõõmu soovides Peeter

Private User - see on nüüd küll natuke ülekohtune väide! Näiteks Villem Umda ja tema perel on viited nii Noarootsi andmebaasile kui ka Saagale.

Ma ei öelnudki ju kellegil pole.
Pidasin silmas eelkõige selliseid profiile Algot Eugén Brun
Raske Saagast järgi vaadata?

Või näiteks Lennart Meri vanatäditütar Elisabet Engbusk Milleks üldse niimoodi inimesi lisada?
Ja mis puudutab "kahtlaseid" täpseid kuupäevi, siis mina küll ei tea kuidas viidata Rootsi rahvastikuregistri CD-le.

Ja sorry kui siin kedagi riivasin, mul lihtsalt kihvatas eile kui tõestusena toodi siin välja et Noarootsi andmebaasis on nii kirjas.

Ivo, vabanda kui jälle "kihvatuse" esile kutsun, aga miks on üks andmebaas parem kui miski teine?

Ma ju kirjutasin juba et Noarootsi andmebaas on suurepärane abivahend, häda vaid selles et Saagast ei vaevuta enam üle kontrollima. Pealegi baseerubki see andmebaas ju Saagal, juurde on lisatud vaid 20 saj. inimeste andmed. Kumba sina usuksid, kas kirikuraamatut või ühte andmebaasi, kuhu andmete sisestamisel tõenäoliselt näpukaid tehtud?

Inimesed on ekslikud ja eks ka pastorid, kes kirikuraamatutesse sissekandeid teevad. Nagu igas teadustöös tuleb allikaid kõrvutada ja võrrelda ning valida tõenäoseim, selles suhtes on õige ka kontrollida Saagat, nagu ütlesid. Eks see ole puha mugavuse küsimus ja kas mõni inimene viitsib otsida mitmeid tõestusi oma kirjapandu kinnitamiseks või rahuldub ühe kirjega.

Ivo, ma ei saa su "kihvatustest" aru. Hea ju, kui tehakse profiile nende andmetega, mis parasjagu olemas on - loomulikult saab edasi täiendada, nt Saaga vms andmetega. Koostöö kasu selles ju ongi, et üks inimene ei tee ja ei peagi tegema "kõike"?! Aitäh kõigile lahketele Geni kaastegijatele ja siinkohal eraldi rannarootslaste ja baltisakslaste sisestajatele!

Näiteks: A, B ja C sisestasid sama perekonna kohta andmeid eraldi puudesse. A andmed olid täpsemad, aga kahjuks ei lisanud ta viiteid oma ilmselt mitmetele allikatele. B andmed puudulikumad ja kohati vist ka vigased, aga ta oli oma allikale (vist seesama Noarootsi baas ) viidanud. C lisas vist mälu järgi, teades, et peres oli kokku mingi 4 poega ja 3 tütart aga kõigi nimesid ei mäletanud ja pani NN-d. Ja ilmselt lisas veel keegi kedagi, teadmata isa nime.
Mis tekkis puid ühendades ja kes selle korda teha suudab / viitsib?

A oli väga solvunud, et tema korrektsed andmed ära muudeti ja tema väga korralikule vaaremale veel kaks meest ja kari lapsi juurde tekitati, loobus Geni kasutamisest ning isegi sel teemal suhtlemisest mis tema arvates oli viljatu ajaraiskamine. B ladus aga oma allikast andmeid juurde, C ei vastanud õldse sõnumitele.
Niimoodi eI jõudnud mina kaugema sugulasena ka neil seal korrapidajat mängima hakata.
Seega saan vägagi hästi aru mis siin lausa kihvu näitama võiks panna.

"Saagale" pean kahjuks oma kogemuste põhjal ette heitma, et seal leheküljed vahest rändavad, nii et viited ei vii enam täpselt pärale. Alles hiljuti leidsin, et varem minu enda poolt lisatud roheline kast osutas hoopis eelmisel leheküljel samale kohale kui sellele kus andmed nüüd on. EI tea kas nad seal avastati äkisti, et eespoolt mõni leht kogemata skänimata jäänud või mis? Kahjuks polnud see mul ainuke seesugune juhus.
Sellegipoolest leian ka, et ilma viideteta andmed pole kuigipalju väärt. Kirjutage või "vanaema jutu järgi", aga ärge palun jätke seda siis teistele teada andmata!

Tegelikult ei saa ju öelda, et Saaga kättesaadav ei oleks. Omalt poolt selgituseks pean lisama, et tõesti olen lisanud omad andmed kaugemate veresugulaste kohta lähtudes ainult Rannarootsi andmebaasist kuid siinjuures olen püüdnud püsida süsteemsena. st, et sisestatud ka profiilid, millel RR andmebaasi alusel puudub eesnimi a la Algot Eugén Brun See tuleneb puhtalt sellest, et ka RR andmebaasis on nii kirjas ning, et sisestatud on mingil ajahetkel antud andmebaasis kõik sama nime kandvad isikud. Ehk siis mingi ajahetke seisuga peaks Genisse olema kantud kõik RR otsinguga näit. needsamad Brun perenime kandvad isikud. Ei pea õigeks jätta sisestamata ühe või teise põlvkonna andmeid kui on teada, et sellised isikud selle andmebaasi alusel eksisteerivad, mis siis, et nende andmed pole seadusest või vajadusest infot mitte avalikustada, täielikult sinna kantud.

Mina võin siit välja lugeda ainult tahtmatust, et olemas olevad või ka tulevased lihtkasutajad sügavama otsimiseta oma sugupuu üles leiaksid ja professionaale nende uurimuste juures segama hakkasid oma kõikvõimalike tujude ja tahtmistega. Kahjuks on aga Geni avatud keskkond ja siin andmeid töötlev kasutaja peab arvestama sellega, olenemata sellest palju ta nende andmetega töösse on siin pühendanud ennast ei ole tal õigust infot ainult endale hoida. See muidugi ei tähenda, et tal üldse oma sisestuste suhtes õigust ei oleks.

Ka mina olin algul isekas ja leidsin, et kergem on anda oma puu veresugulastele mingi erisus, et mitte tekitada kattuvusi teiste kasutajatega ja pigem vastupidi, neid hoopis välistada. Seetõttu sai ka patronüümid lisatud eesnime lahtrisse. Et oleks võimalik läbi otsingu kattuvusi ise leida, mitte, et keegi kaastööline neid Geni kattuvuste näitamise läbi minu eest ära teeks. Siis, alguses ei teadvustanud ma endale piisavalt, et üksi seda kõike ei ole võimalik kunagi kokku viia. Ükskõik siis millest jääb puudus tahtmisest, ajast, teadmistest, oskustest.

Kuigi see isekus kadus protsessi edenedes ei tahtnud ma oma süsteemi lõhkuda ja keset protsessi teha süsteemis sisulisi muudatusi kuna siis ei oleks mu enda sisestused ka mulle kattuvusi välja andma hakanud. Ma ei keela kellelgi teha muudatusi kui need puudutavad nende inimeste sugulasi ja kui nemad ei soovi, et nende esivanemad oleks üht või teistmoodi üles tähendatud. Kui sugulaste soov on ise teha parandusi ja täpsustusi siis käed on iga kasutaja suhtes vabad.

Mis aga kindlasti ei ole mu soov, et samad isikud jääksid erimeelsuste tõttu andmete sisestamiste osas sisse või kokku viimata või et ei tekiks arutelu teemal kas ikka on tegu ühe ja sama isikuga.

RR andmebaasi vastu äratab usaldusväärsust selle tegijate pühendumus, andmebaasi terviklikus ja vaba ligipääs sisestatud andmetele. Kahte viimast neist Geni kohta hetkel veel kindlasti öelda, ei saa.

Seega jätkuvat jõudu kõigile Geniga toimetamisel.

Jaanus, kas Sa tõesti kirjutasid kõik selle minule vastates (siis 2 minutiga)?

Eve, küll ühisel jõul need pusad ka ajapikku korda saavad! Ma ei oska arvata, kas see "solvumisteema" on nüüd rootslaste järeltulijatele kuidagi eriti omane, või puudutab laiemat seltskonda. Arvan, et ei tasu liiga tigedaks minna. Veel on arusaamatu, mispärast seda rootsi andmebaasi nii palju siin halvustama peab?
Ma olen leidnud isegi teaduslikest doktoritöödest täitsa palju eksitavaid andmeid rannarootslaste sugulussidemete osas, Noarootsi Riguldi andmebaas igatahes nende osas ei valetanud.

Mina küll pole ei solvunud ega halvusta ka ühtegi allikat, vaid tahan rõhutada viitamise ülimat olulisust!

Siis korra veel, ma pole ei solvunud ega tige ja Noarootsi andmebaasi ei halvustata.
Aga mind häirib kui Saagat või teisi allikaid ei kasutata ja Noarootsi andmebaasist lihtne copypaste tehakse.

Private User, ei kirjutanud 2min. Ju ma olin seda kirjutamas ja ei pannud tähele, et veel on jõutud vahepeal kommenteerida.

Olen peaaegu igale oma kirja pandud profiilile pannud lingid juurde ja tihti ka iga erineva aastavahemiku kohta, kus sama isikut on mainitud. Siiski uuema aja kohta ei ole lihtsalt võimalik neid linke panna, sest tegemist on lihtsalt kooseludest sündinud lastega nagu näiteks minu ema ema ema ja ema ema isa said 5 last ei ole oma kooselu kusagil registreerinud ja kirikuraamatutes minu pereni jõuda polekski olnud võimalik kaugemast ajast uuemasse järge ajades ilma elavatelt vajalikke andmeid ütluste ja mälestuste järgi kirja panemata.

Hm, Eve Jakobson, kui roheline kast nihkub peaks Saagat teavitama, kuna naad soovitavad oma linke kasutada seleks et viide jääks pidama. Ja issand, terve minu metrika organiseerimine käib nende viidetega.

Kast ei nihku, Saagas nihutatakse lehekülgi ehk siis näit. mingi raamatu 23 lehekülg ja kui ettepoole lisatakse leht juurde siis liigub õigetele andmetele viidatud leht leheks 24 kuid kord juba välja otsitud viide jääb ikka viitama lehele 23 mis enne oli leht 22 ja seega ei kajasta enam kasutaja välja otsitud andmeid. Muidugi olen ka märganud, et Saaga annab sellistele muudetud lehtedele minnes muutusest teada kuid kas alati, seda ei tea kommenteerida

Private User, kaks alumist on isoleeritud puust. Võta ise haldajate ühendust ja uuri, kas nad on valmis suure puuga liituma.

Kuidas kontrollida, kas isik on isoleeritud puus?

Ava isiku profiilivaade ja kui üleval keskel on kiri "Isikuga ........ ei õnnestunud ühtegi sugulusseost leida.", ongi ta isoleeritud puus.

Sel juhul ei saa kohe mestida, vaid vaja isoleeritud isikukirje haldajaga suhelda, kas ta on isolatsioonist lahkumisega nõus. Kui jah, siis peaks ta mestija oma peregruppi kutsuma või nõustuma mestija vastavasisulise ettepanekuga ning muutma mestitava isikukirje vähemalt mestimise ajaks avalikuks.

Lisaks veel Toomasele, kui mestimise lehel (kus 2 inimest kõrvuti mestimise heakskiitmiseks) on allpool punane kast kirjaga
"Need isikud on erinevates puudes!
Ettevaatust! Nende isikute mestimine liidab omavahel nende puud ja võib nõuda ka paljude teiste topeltkannete mestimist!"
on ka tegemist taotlusega isoleerit puusse.

Showing 2551-2580 of 10490 posts

Create a free account or login to participate in this discussion