Soovid, Palved - kas keegi saaks aidata

Started by Henn Sarv on Tuesday, December 29, 2009
Problem with this page?

Participants:

Profiles Mentioned:

Related Projects:

Showing 451-480 of 10463 posts

Oot...krista! Räägi konkreetsemalt. Ükskord panid kirja ja tahtsid andmeid kirja panna ja nüüd enam ei taha ja hakkad lihtsalt asju maha kustutama? See ta on jah kui tegutsed enne ja pärast hakkad küsima ja mõtlema kuidas teha. Ei ole mõtet asju kustutada, sest iga haldaja saab need taastada kui sa pole ainuke haldaja ja konto sulgemisel peaks sinu käest küsitama, kellele enda tehtud profiilid üle annad. Kui konto sulged, siis sinu haldus kaob ja kui kellelegi üle ei anna, kustuvad iseenesest. Kui mul on vale arusaam, las keegi teine siis seletab.

Kirsta! said kirja, loodan et aitab.

krista guseva Sest enamik neist isikutest/andmetest pole ammu enam vaid teie omad. Neid on teistega mestitud ja neil on mitmed teised haldajad.

Kui Genit vähegi pidada sugupuu-uurimiseks (milleks ta ju on tehtud ja mille poole me püüdleme) siis on äärmiselt veider kui terviklikust sugupuust peidetakse või kustutatakse lihtsalt üks haru ära sest ühele inimesele lihtsalt ei meeldi et ta seal sugupuus on.

Selline mõttelõng:
"Aga äkki ka mulle ei meeldi et mu vanaema oli see-ja-see ja vanaise oli see-ja-see ja ma parem panen Genis end hoopis meie presidendi vennaks... nii ju hoopis parem"

Need mõlemad lähenemised on ju samaväärsed ja meenutavad kangesti püüet ajalugu võltsida.

Omaette teema on avalikud ja privaatsed andmed. Üldjuhul pole elavate isikute andmete avalikuks märkimisel mingit õigustust (hetkel Genis põhjendatud vaid mestimise läbiviimise ajaks). Praeguseks peaksid olema enamik sinu poolt mainitud isikuid (kellel mitu haldajat ja keda ei soovita Genist kustutada) märgitud privaatseteks ja seega pole ca nädala pärast ka Google otsingu kaudu enam nende kohta palju leida.

Jaksu

Lauri

OK, Krista! Vabandan sel juhul. Võib-olla oli mul paha tuju sel hetkel. Privaatsustunde kaitsmiseks on olemas võimalused seadetes. Praegu on see veel eriti tõhus. Kui kõik kinni keerata, on näha ainult inimese nimi ja ei midagi rohkem. Trastilised võtted ei ole lahendus alati. Küsimus on seles kui suur on lähedaste ring. Keegi ei pea teadma "delikaatseid isikuandmeid". Piisab kui valid, kes on perekonnagrupis ja ainult peregrupis olijad saavad andmeid näha, teised vaid nimesid. Seega jääbki ainult sinu ja su perekonnagrupi liikmete teada. Kui sa seda haldajat ei tunne ja ei taha, et ta näeb andmeid, võta ta peregrupist maha ja korras.

@krista Kõige kindlam viis hoida Genis enda ja lähedaste kohta avaldatavat kontrolli all on omada Genis kontot ja jälgida regulaarselt enda puus toimuvat. Kui Te sulgete oma konto, siis jäävad kanded "ilmarahva" korraldada. Keegi ju ikkagi teab Teid ja paneb puus "õigele" oksale koos juurdekuuluvate "lehekestega". Seda Te ei saa mitte kunagi ega mitte kuidagi vältida.
Seega - olge Genis, taotlege endale (Teie "teatud" isikute nimekirjas olevate) isikute haldusõigust, paluge kaashaldajatel end haldamisest taandada ja saades nn. esmaseks haldajaks, muutke nende kanded privaatseks. Siis on avalikult nähtaval vaid eesnime esimene täht ja perenimi. Seosed kastikeste vahel ka, kui on mõne avaliku profiiliga seos olemas.
Aga isegi see ei välista, et keegi, kes arvab Teie "teatud" isikuid Genis puudu olevat (ta ju ei näe Teie privatiseeritud kandeid), neid Genis tema hallatavasse puusse ei sisesta. Teie enda puus ilmuvad sel juhul kastikeste nurkadesse numbriga luubikujulised mullikesed ja Te peate asuma uuele karuselliringile - koostöötaotlus, mestimistaotlus, haldustaotlus, halduse loovutamise taotlus, privaatseks keeramine.

Juhin Teie tähelepanu sellele, et Teie mees, lapsed, vanemad jne. on füüsiliselt küll "Teie omad" (kui ma tohin nii väljenduda), kuid jäljed/andmed nende olemasolust on ju tegelikult "mööda ilma laiali" - perekonnaseisuametis, notaribüroodes, pankades, koolides ja igasugu muude asutuste arhiivides. Need kohad ju ei ole Teie omad. Kas Te käite nüüd kõik need kohad läbi ja palute andmed kustutada? Samuti on teadmine inimeste ja nendevaheliste seoste olemasolust suguvõsa liikmete peades. Te ei saa ju seda olematuks muuta.

Paradoksaalne küll, aga kõige õigem on olla ise Genis. Ka neil teistel, kes ei soovi oma andmeid siin näha.

krista guseva
Kogemata kustutatud konto saab taastada - saates kirja koos vana e-mailiga ja/või ka uue sooviga aadressile help@geni.com

Teie juhtumil oleks vaja vaid selles kirjas paluda taastada oma õigused kontole (mis oli teil kasutusel kuni 31. jaanuar 2011) : Private User

Mida teile Geni teatab kui püüate oma vana konto e-mailiga sisse logida või siitkaudu https://www.geni.com/login/send_password sama aadressiga püüate parooli taastada?

"Vat sellest ei saa ma aru kohe mitte: Sest enamik neist isikutest/andmetest pole ammu enam vaid teie omad. Neid on teistega mestitud ja neil on mitmed teised haldajad.--kuidas ei ole minu isiklikud andmed minu omad vaid kellegi teise hallata?? Mina minu lapsed minu mees ja teised lähedased kelle ma kirja panin on ju vägagi minu isiklikud andmed."

Ka kõik sinu sugulased - kaugemad ja lähemad - ka neil on õigus kogu sugupuu Genisse kanda ja seda ka siin hoida. Ehk sellest hetkest kui sinu poolt sisestatud puu pole 100% isoleeritud (ehk selles on ka teisi pereliikmetest kasutajaid ja/või haldajaid) - sellest hetkest alates on puust isikute kustutamine "üks paras võitlus tuuleveskitega" sest miks ei võiks näiteks su onu või täditütar kohe järgmisel päeval sind ja sinu lapsi uuesti Genisse sisestada (et lisada sugupuusse kadumaläinud harud).

@ Mart Veide
Teie postitus on parim privaatsusteemaline kirjutis, mida ma olen juhtunud lugema. Sellega peaks kõik Genis tegutsejad, eriti algajad, kohustuslikus korras tutvuma! Levitage oma sõnumit, postitage see ka teistesse aruteludesse, postitage see ka Facebooki eestlaste Geni kogukonna lehele!

Muidugi on õigus öelda, et pole nõus. Aga täpselt nagu te isegi teistele profiile tekitasite, teevad seda ka teised ja nad ju samamoodi ei tea, et inimene ise nõus ei ole. Kui keegi mulle ütleks, et ta üldsei ei taha, et tema nimi siin figureeriks, siis ma paluks luba kastike alles jätta, aga kirjutaks sinna kas ainult initsiaalid või nimena näiteks "ei ütle". Seni pole ma seda pidanud tegema, aga ma olen sugulastele öelnud, et selline võimalus on ja et Geni pole kohustuslik.
Kui järgida reeglit, et ei sisesta mõttetult isikuandmeid, ei tohiks privaatsete profiilide puhul nõusolekuga reeglina suuremaid probleeme tekkida. Ükski minu sugulastest ei ole mulle seni halvasti öelnud, küll aga on mitmed olnud rõõmsad ja asjast huvitatud, sest meil on tõesti väga suur suguvõsa ja seni ei olnud vist kellelgi sellest korralikku ülevaadet.
Kohati muutuvad profiilid avalikeks mestimiste tulemusena, seda tuleb jälgida ja need siis jälle privaatseteks muuta.

"Tegelikult ei tohiks kedagi panna kuskile neti leheküljele üles, kes ei ole selleks ise soovi avaldanud ja selleks nõusolekut andnud ja see peaks kehtima ka sugupuu kohta."

Jah nii see peaks olema. Aga tegelikkus on kahjuks miskit muud.

Huvitaval kombel on enamikul neist isikutest kes "enda Genist väljarookimist" nõuavad tihti Interneti avarustes teistest allikatest (Ametlikud teadaanded, CV-keskused, Facebook, Netlog, ost-müük, töökohad, foorumid, telefoniraamatud jne jne) pärinevat isiklikku infot palju rohkem kui mõned Geni sugulussidemed (kusjuures ke neist enamik pole nende enda poolt seal avaldatud).

Nagu olen juba mitu kuud tagasi öelńud, on see GENI tegelikult arusaamatu värk. Ma kordan: aliastest ei ole pääsu. Praegu on GENI kujunenud sugupuu tegemise paroodiaks. Ma sisestan esimesena andmed sisse, jätan asja lukustamata ja siis ... toimub selle profiili kustutamine. Kui ma panen lukud peale, siis palutakse mestida, et sult info nägemise ja muutmise õigus ära võtta. Labane, labane on see värk , mõttetu töö ja vaimunärimine.
Olev Ait
Kui aliaste moodi asju ei tule,kus igaüks hoiab oma infot kellegi kohta süsteemis eraldi, aga seotuna selle kindla isikuga, kukub see kokku. Mul ei ole tuju kümneid kordi taastada. Milleks? Ega GENI-s vene okupatsioon ole, et našist (vsjoo naase) tuleb lõhkuma, et sa siis selle uuesti kuidagi mälu järgi üles ehitaks.

Ja veel. Mul ei ole olnud aega ega ka veel tõsist tahtmist omaette süsteem üles ehitada, kus oleks minu poolt sisestatud info ja vajadusel annan kellelegi teisele õiguse infot lugeda. Kindlasti neid süsteeme on, aga eks vaata. Vanamees on väsinud ja praegustes GENI arengutes pettunud.

Mul käib Geniga paraleelselt arvutis teine program. (Jah, sisestan andmeid kaks korda. Oma arvutise küll rohkem) Kõikidele see kindlasti ei sobi, kuid ma saan seda moodi Geeni paremaid külgedest kasu, samaaegselt kui mind siis ei häiri iga väikene asi mis peregruppi/kaastöötaja ehk teeb ja mis minu loogika ja süsteemiga täitsa ei sobi. Täppis tööd teen oma arvutis ise ja keegi ei saa seda seal surkida. Ega maa selegipoolest Genis vigu ei luba.

Suhtlen Sillega ...

Maela Jaanivald

Privaatsete mestimiseks pole hooldajatel eriti rohkem võimu... saab küll suhelda haldajate ja nende pereliikmetega aga mõnikord pole ka sellest abi...
P.S. Eesti on nüüdsest Genis esindatud juba kolme hooldajaga/kuraatoriga:
Henn Sarv, Lauri Kreen, Liivi Murumets

Jaksu kõigile!
(nii meile kui teile)

OK, Lauri

Üsna vähe tõenäoline, et ma siitki abi saan, aga prooviks ikka teada saada oma vanaisa Juliuse Tulp´i isa. Ta sündis Viljandis vallaslapsena ja tema ema ja isa ei elanud kunagi koos. Kirikuraamatus leidsin sünnikande üles ja sealgi on kirjas ainult ema.

http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA.3149.1.93:23?138,1905,1753,3...

Nagu vajalik, on seal ka mõned tunnistajad. Nagu vene keelest välja loen, on seal Keegi köster Tekkel, Teodor Vinnal, Johannes Potter ja Maria Kol? . Kas on äkki võimalik, et keegi teab neid sünni juures olijaid või siis oskab aimata, kes on see köster? Julius oli metodist, nagu olen oma vanaemalt Elvi´lt kuulnud ja suurema osa oma elust töötas tislerina. AIS´is on leitav viide tema kutsetunnistuse taotlusele, aga rohkem ka mitte midagi. Kui keegi oskab mingeid juhtlõngu, mõtteid või arutlusi kirja panna, siis ükskõik mis on teretulnud.

Jaak Tulp
See Tekkel võib sul ka Teckel olla!

jah võimalik

Mul on üks mure Rivo ja Ann Rudissaar(Viira) nimega

Neid on saanud topelt ja ma ei oska kuidagi parandada.
keegi on nende mergedega selle segi paisanud :)

Paula Feldmann
Vaadake neid:
http://www.geni.com/search?search_type=people&names=Rivo+Rudissaar
ja
http://www.geni.com/search?search_type=people&names=Ann+Rudissaar
+ Private User

Rivo ja Ann on mõlemad ise Geni kasutajad - seega saavad nad vaid ise oma 3-4 topeltkannet kokku mestida (kusjuures privaatsete topeltkannete haldajatega ka pererühm selletarvis vajalik).

Mõned kasulikud lingid:

EESTI ONOMASTIKA BIBLIOGRAAFIA / Bibliography on Estonian onomastics
Viimati uuendatud: 04.01.2011. Andmebaasi maht: 4387 kirjet.
http://www.eki.ee/nimeselts/bib/

Ohvitseride andmekogu
Eesti Sõjamuuseum - kindral Laidoneri Muuseum. Eesti ohvitserid 1918-1940.
http://prosopos.esm.ee/index.aspx?type=1

Toomas Rannit Baldes on perenimena väga haruldane.
http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=TLA.1358.2.14:518?130,1508,839,2...
üks kanne TLA.1358.2.14 EELK Tallinna Jaani kogudus Personal-Buch der Evangelisch-Lutherischen Gemeinde zu St. Johannis in Reval (A-K). Jaani koguduse II pihtkond.

Tänapäeval on Daugavpilsi ülikoolis üks Baldes nimeline lektor vt lk 3
http://www.daad.lv/en/06stipendien/Lektoren_DAAD08.pdf

See on Saksamaal ja ka Prantsusmaal levinud perenimi

Baldes-18.ja 19. sajand??!! No ei leia kusagilt...
Raske küll uskuda aga järsku on minust leidlikumaid.

Üks mure on perenimedega. Millist perenime valida, kui erinevates allikates on perenimi erinev ja vägagi Pärnat-ist Bernhard- ini (tegelik kasutusel perenimi on senini Bernadt) Samuti on enamus dokumente Tellbergi nimega, kuid kasutusel oli perekonnanimi hoopis Teilberg.

nimekujunduse kohta käiv arutlus on täitsa olemas, aga ma olen jätnud isikule selle nime maiden name väljale, millega isik sündis ja ülejäänud nimed pannud "Minust" väljale kui neid on.

"Minust" väljast on vähe kasu otsingus. Pigem siis ikka hüüdnimena kirja - mestimise võrdlusel ei näita, aga vähemalt näitab otsides.
Kui kõikidel järglastel on kasutusel ühe nimekujuga perenimi, siis on vast parem seda kasutada ka esivanemate puhul.
http://www.geni.com/projects/Andmete-sisestamise-p%C3%B5him%C3%B5tted

Jah, Liivi! Õige märkus - aitäh!

Marie ja Kristjani abielueelne tunnistus 04.1893 - http://www.ra.ee/dgs/_purl.php?shc=EAA.1980.1.75:47?3040,1532,908,92,0 - Marie selle järgi 20 aastane, Kristjan 30.
Marie neiupõlvenimi peaks on Vaimel.

Jaak Tulp
Teises tulbas on vaderid: Lustivere mõisa Pudivere küla talumees Nikolai Mihhail'i poeg O.... (perekonnanimel plekk, loetamatu) ja sama küla talunaine Juhan Velling'u tütar Mari.

Marie vanemate nimede eestikeelset kuju tuleb vanematest raamatutest otsida - äkki näkkab...

Showing 451-480 of 10463 posts

Create a free account or login to participate in this discussion