Tehnilised nõuanded

Started by Henn Sarv on Wednesday, December 16, 2009
Problem with this page?

Participants:

Profiles Mentioned:

Related Projects:

Showing 1951-1980 of 2995 posts

Jaanus, ära keera mitut asja segi. Kuju "Eesnimi Perenimi (Sünninimi)" ei määra nimede muutumise järjestust, sulgudes paiknev sünninimi on lihtsalt isiku täpsustus ja kuulub teise kategooriasse (seda enam, et see ei pruugi alati väljagi paista).

Kui aga sama kategooria nimes on tõesti suur himu neid noolega muutusi taga ajada, siis mina pooldaksin vasakult paremale liikumist.
Elfriede puhul oleks minu arust loogilisem "Elfriede Sildre → Noni (Swilberg)" - see näiteks ära nime sündimisel (mis ilmselgelt ei muutu) ja samuti nimede muutused. Või kui muutusi järjekindlalt taga ajada, siis "Elfriede Swilberg → Sildre → Noni" ilma sünninime sulgudes näitamata.
(See, et juba tekkisid variandid, tähendab muide ka seda, et süsteem ei ole järjekindel ega loogiline.)

Tõsi, (jällegi minu arust) oleks ikkagi kõikse normaalsem kuju "Elfriede Noni (Swilberg)" ja Sildre oleks otsingu huvides kirjas lisanimedes.

Mis puutub aga noole suunda või ainuke koht, mis Geni iseärasuse tõttu kasutada nooli isikute vahelise sugulusseose kuvamisel oleks nimemuutuse jälgimine sugulustees halvasti tähelepandav kui suund oleks samasuunaline kuvatava sugulusteega. Samasuunalise noole kasutamisel võib jääda mulje, et sünninime ja eestistatud nime väli oleks justkui omaette persoon mida ta tegelikult ei ole.
Seega on kohandatud Geni kasutamist selliselt, et seda olukorda ei tekiks.

Ei taha nüüd jälle kedagi solvata aga mulle tundub araabia moodi paremalt vasakule loogilisem.
Kui lugeda kõigepealt nt. Märt Aadri, võid ju ära tunda sugulase.
Kui aga Adra Mari poeg Mart ja nooltega läheb edasi nii kaugele, et ilma nimel klikkimatta loetelu näha ei ole, ei pruugi ka sugulust leida.

Olgu nii või naa, peaasi, et sisestamisel (kasvõi noolega märgitud) nime muutumise suund märgitud oleks

Kui ükskord ühine keel leitakse siis saaks ju nooled ringi keerata koos nimedega. Peaasi, et seni kõik arusaadav oleks.

Kui nool tähistab nime muutust eestistamise alusel siis mina loeks siit "Elfriede Sildre → Noni (Swilberg)" välja, et Elfriede oli sünnipäraselt Swilberg. Sildre aga muutus Noniks (sellist nime eestistamisest ei ole mina kuulnud, küll aga muutus Swilberg Sildreks.

Nool minu jaoks tähendab nime eestistamist, mitte abielu fakti alusel muutnud nime tähistamist.

Teine variant viib aga nime ja perenime lõpuks üksteisest nii kaugele, et enam ei saagi aru, mis inimese nimi lõpuks on või oli.
Elfriede Swilberg → Sildre → Noni ja toob neiupõlve/sünninime minu eelneva kommentaari alusel Teile ebasobivale kohale ehk nime ja perenime vahele kus ta olema ei peaks.

Aa, ühesõnaga teie kõik tähistate noolega vaid nime eestistamist, hea teada. Kuidas te siis tähistate (mitmekordse) abielu fakti alusel nime muutumist? Ja kuidas kirja panna juba abielus oleva isiku nime eestistamist, kui ta pärast uuesti abiellus - või näiteks abielueelse nime tagasi tagasi võttis?

Muide, kuidas te e-maile kirjutate? Kas teema (subject) on lühike ja konkreetne ja see, mida öelda tahate, on kirja sisus - või panete kogu vajaliku info teemasse ja siis mina nagu idioot vahin tühja kirja, enne kui ma taipan teemarea pikaks venitada (hea, kui mu meiler seda üldse võimaldab) ja lõpuks ka asjast aru saan?
(e-post on muidugi nii 20 sajandi värk ja tänapäeval istuvad kõik facebookis, kus pole ei teemat ega sisu, aga näe mõni minusugune veel mäletab e-posti ja kasutab ka.)

Kui te sellest märkuse seosest praeguse diskussiooni teemaga aru ei saanud, siis puust ja punaseks: ma ei näe mitte mingisugust mõtet isiku tervet nimede (või vanemal ajal talude) ajalugu tema ees-ja perekonnanimedesse kirja panna. (Ja ka mitte vanemaid, eksole.) Selline kirjaviis härib tegelikult kogu suguvõsast arusaamist (ükskõik, kas puuvaates või sugulaste lühiloeteludes) üsna tugevalt; oluliselt selgem, ilusam ja arusaadavam on sellist ajalugu lugeda sealt, kuhu see kuulub - kommentaarist isikuandmete juures.

Aga nagu korduvalt öeldud - see on lihtsalt minu isiklik seisukoht ja igaüks võib andmeid sisestada just nii, nagu temale paremini sobib. Seadusega mingit korda kehtestatud ei ole, kõik siinsed nn soovituslikud standardid on lihtsalt mõnede isikute omavahelise kokkuleppe tulemus ja nagu mulle tundub, isegi mitte enamuse diktatuur vähemuse üle :)

2 aasta jooksul mil ma siin genis olen aidanud jõudumööda eesti maailmapuud ehitada ei ole märganud et nooled perenimiede lahtrites oleks midagi valdavat... Tegemist on pigem harva esineva erandiga kui mingi üldisema reegliga mida enamus kasutaks. Seepärast tunduski mulle see noolte värk vananenud ideena mida kunagi keegi genis ehk kasutas.

mis puutub "kogu vajaliku info teemasse(subject)-i" panemist, siis mu arust kõige hullem mida ma olen kohanud. keegi pidas järjekindlalt vajalikuks kõikvõimalikud eesnime kirjavormid eesnime lahtrisse sisestada. st. nt. võis leida siit inimesi eesnimega 'Juhan, Johhan, Johan, Johhann, Juhhan' Perenimi.

Ei kujuta ettegi, mis siis saab, kui keegi avastab sugulussideme selle persooniga: Mr. Adolph Blaine Charles David Earl Frederick Gerald Hubert Irvin John Kenneth Lloyd Martin Nero Oliver Paul Quincy Randolph Sherman Thomas Uncas Victor William Xerxes Yancy Wolfeschlegelsteinhausenbergerdorffwelchevoralternwarengewissenschaftschafe rswessenschafewarenwohlgepflegeundsorgfaltigkeitbeschutzenvonangreifeudurch ihrraubgierigfeindewelchevoralternzwolftausendjahresvorandieerscheinenersch einenvanderersteerdemenschderraumschiffgebrauchlichtalsseinursprungvonkraft gestartseinlangefahrthinzwischensternaitigraumaufdersuchenachdiesternwelche gehabtbewohnbarplanetenkreisedrehensichundwohinderneurassevonverstandigmens chlichkeitkonntefortpflanzenundsicherfeuenanlebenslanglichfreudeundruhemitn icheinfurchtvorangreifenvonandererintelligentgeschopfsvonhinzwischenternart Zeus igraum Senior

Private User

Kuidas see profiil tundub topeltabielu suhtes nime kirjapanekul?

Ida Johanna Mostõka [Küll]

Siin ei ole küll kahjuks jah näidet kus nimi oleks tagasi võetud.

Tema aga kes seitse korda abiellunud, neli korda lahutanud ja kolm korda oma erinevat endist meest tagasi võtnud ja siis läinud üle oma neiupõlvenime peale paneks kirja nii, et kirjutaks "?" ja lisateabesse küsimuse, et kas ta ise teab, mis ta nimi parasjagu on? Hea kui ta ise seda teab. Sugulastelt või ka sugupuu uurijatelt seda küsida oleks liigne luksus. Ja kui kuskil suguvõsas selline asetseb ju siis on ikka suhteliinide alusel näha ka kellega tegu. Sõnad või ka nimed ning nende järjestus oleksid tõesti lausa liigsed.

Arno Suur hea näide!

Private User Need eesnime variandid 'Juhan, Johhan, Johan, Johhann, Juhhan' olid kindlasti kasutusel siis kui puudus "muud nimed, hüüdnimed" väli.

Private User Panin ise ka lõpuks tähele, et noolekest ALT+27 aruteludesse kirjutada ei lubagi.

Ma vaatan, et siin on jälle mingi suuremat sorti paanika lahti läinud nimede ja matemaatika teemal :)
Kuna andmete sisestamise projekt
http://www.geni.com/projects/Andmete-sisestamise-põhimõtted/3152
on kunagi tekitatud minu profiilis kirjas olevast jutust, siis tunnen teatud vastutust.
Ehk oleks mõistlikum see projekt ümber teha nii, et panna igas küsimuses kirja võimalikud variandid, nende plussid ja miinused ja siis saab igaüks kaaluda, mida kasutada. Ja soovi korral saab igüks lisada oma profiilile selgituse, et millistest põhimõtetest ta lähtub.

Jaanus Luuse
Ida Johanna on enam-vähem, vähemalt pole neid jaburaid noolekesi :) Tõsi, mina seda vahepealset perekonnanime ikkagi ei kirjutaks, aga selline kuju karjuma ka ei aja.
Kuhu ei luba ← kirjutada?

Jaanus Luuse, Private User - et keegi ei hakkaks arvama, et tema "tõde" sulgude ja noolte teemal on "üldiselt heaks kiidetud" - mina leian, et perekonnanime lahtris peaks olema AINULT isiku viimane nimi, st see nimi, mis on hauakivil. Muud nimed tuleks panna justnimelt sünninime lahtrisse, kuigi ma saan aru, et paljude arvates on see karjuvas vastuolus selle lahtri nimetusega. Eriti oluline on see privaatse profiili puhul, sest puuvaates ei ole sünninime lahtrit näha.
Kõige hullem versioon, mida ma olen kohanud, on erinevate abikaasade perekonnanimedest tehtud liitnimi. Kui tegemist on Vilja Savisaar-Toomastiga, siis tõesti, aga üldjuhul pole see kuidagi põhjendatud.

Algatus on nüüd tehtud, andmete sisestamine projekti esimesed uuendatud punktid on avatud tutvumiseks http://www.geni.com/projects/Andmete-sisestamise-põhimõtted/3152

Paul-Vladimir Lill, ma ei saa aru, kui mõne asutuse turvamees või minupärast kasvõi "kõrgharidusega sibi" ei pea end klienditeenindajate hulka kuuluvaks siis tekitab see minus küsimuse, kelle jaoks täpselt niisugune asutus loodud on?

PS. tänud Vaike Murumets le tõstatatud küsimustele sisuliste lahenduste pakkumise eest!

Kuigi väike semantiline vaidlus Ando'ga ei puutu otseselt antud arutelu teemade hulka - vastaksin siiski,et klienditeenindaja suhtleb otseselt kliendiga ja aitab tal kaubaga tutvuda.Turvamehe ülesanne on jälgida,et kõik oleks turvaline.Selles suhtes on ta tõesti kliendi teenindaja.Eks kuraatorid teavad paremini,kuhu kategooriasse nad kuuluvad.

Olen kasutanud mitme abielu korral mitut perenime kandnud inimeste puhul Mari Esimene / Teine (Sünninimi) kuju ehk siis perekonnanime lahtris on koos kõik nimed, mis inimene on saanud abielludes. Seda just põhjusel, et nii on ka privaatsena vaadeldes need isikukirjed puus arusaadavamad (eriti just see mitme abikaasa olemasolu). Kolmanda abielu korral kipub asi muidugi koledaks kiskuma, aga selliseid inimesi leidub siiski üpris harva.

Kuna vanade kannete puhul on üpris raske täpselt täita perenime lahtrit, kuid sünnikande olemasolul on olemas selge isanimi, olen sünninime lahtrisse kirjutanudki isanime ilma segavate sulgudeta. See ei ole just kõige elegantsem
Mari (Katkuotsa Jürri Juhhani), kuid annab mugava pidepunkti. NB! isa võib puus kirjas olla hoopis erineva talu nimega, sest tema seisund enamasti muutus laste sünni järel.

Ma ei taha öelda, et nii peab tegema, aga see on mul aidanud neid inimesi kergemini otsinguga leida.

Vaike Murumets, andmete sisestamise projekti asjus, ma teeks ettepaneku eristada perenime ja perekonnanime. Las perekonnanimi on see klassikaline registreeritud nimi, mis meil kõigil praegu on. Las perenimi jääda enne perekonnanimede panekut tarvitusel olnud perenimede jaoks - tol ajal tõepoolest kasutati "pere" nime, vastavalt sellele, kelle peres või talus keegi elas.
"Perenimi" on küll sobivalt lühike ja igal teisel puhul ma eelistaks ilusat lühidust asjatule lohisemisele, aga siin, kus me esivanemate otsingul paratamatult jõuame lõpuks ajaperioodi, kus perenimed asendusid perekonnanimedega, tekitab "perenime" kasutamine "perekonnanime" tähistajana kahjuks segadust.

Arne Pajula - kas privaatsete profiilide mõte ei olegi kaitsta inimeste privaatsust, sh nende eelmiste abielude infot?

Eelmistest abieludest on ju ka teised inimesed osa võtnud ning nende profiilid ei pruugi privaatsed olla :)

Piret Dahl
Perenime ja perekonnanime eristamise osas nõus, samas kirjutades kipub asi vahel kokku sulama. Asjatult.
Vaike Murumets
Püüdsin siiski oma kirjelduses rääkida olemuselt avalikust isikukirjest. See siiski ei tähenda, nagu oleks selles toodud info alati ja kõigile täielikult nähtav. Ligipääsu muudab ka haldaja privatsuseadetes määratud peenregulatsioon.

Private User Teie tagantjärele soovitused kõik nooled Genist eemaldada tunduvad pisut lapsikud.

Ja kuidas siis tähistada nimede eestindamisel toimunud nimemuutust?
NB! Sulgudega seda enam ei majanda! Sulge pole nagunii piisavalt. Loota, et Geni lisaks ainult eestlaste jaoks eraldi nimevälja eestindatud nime jaoks on ka lihtsameelsus. NB! ka üksi seni/varem proovitud alternatiiv: A) kirjutada perenime lahtrisse "Dub eestindatult Tamm" või "Wiedebaum eestin. 1935 Viidalepp" B) kirjutada järelliite lahtrisse eestindatud nimi C) jms - neid kõiki on siin nähtud, ei näe hea välja ega soodusta GEDCOM eksporti.

Private User ja teised. W versus V on pseudoprobleem - viidates Eesti Infotehnoloogia standardile (isikunimed registrites) saab tegelikult sundida Genit neid samaks pidama (Microsoft teebki seda ja mina sordin tihti just seetõttu eestikeelseid loeteluid inglise keele kaudu (et Va Wa Ve We ... järjestust ei tekiks)). Sama murelik peaks siis olema näiteks ...ih ja ...ich nimelõpu pärast, ka sch sh š (NB! Fraktuuris ja ka Gooti käekirjas on ch koguni eraldi sümbol) teevad muret. Veel on ju pikk ja lühike s. Siis need tegijad kes ülakriipsuga konsonante ignoreerivad: mm nn jms kirjutavad m n jne. Ja mis me peaksime veel slaavi kirjaga tegema (jättide, jerõde ja jettidega lisaks), et Geni otsing samasugused ära tunneks? ....

Private User
"A kui norimiseks läks, siis miks me üldse püüame nimede muutumist ajas paremalt vasakule kujutada? (See uusnimi ← vananimi süsteem.) Meie maal kirjutatakse vasakult paremale, kõik graafikud ja 'timeline'd joonistatakse vasakult paremale, silm loeb vasakult paremale - ja nüüd järsku nimed jooksevad paremalt vasakule?" - see on hetkel kehtiv kokkulepe. Seni kuni Geni ei võimalda igal kasutajal personaalselt valida talle kuvatavat nimede järjestust (mis pole üldsegi võimatu) on lihtsalt seni sedapidi järjestus ju meil:
ehk: Eesnimi Perenimi (Sünninimi) siit tulebki see Uuem (Vanem) järjestus. Kui saaksime muuta et kõiki perenimesid kuvatakse varasemast hilisema suunas sobiks kohe teistpidi nool.

P.S. Mina olen muide see kes soovitab naistel (aga ka meestel kui vaja) vahepealsed abielunimed panna perenimede kasti uuemast vanemani looksulgudes: Mari Tamm {Kask} {Mänd} (Puu)

Lauri Kreen

millises postituses olen ma "tagantjärele soovitanud kõik nooled Genist eemaldada"? Jutt jäi nagu nii et kui keegi neid nooli minu hallatavatesse kannetesse lisama ei hakka, "ei puuduta see mind isiklikult absoluutselt".

Private User, asi selles, et siin meie väikeses kohalikus võsas (ehk eestlaste sugupuudes) ei ole eriti võimalik jagada "minu poolt hallatavateks kanneteks" ja neiks teisteks, mis minusse ei puutu. Kui sa töötad kaasa Geni idee ja ideoloogiaga (ühtne sugupuu), oled koostöövalmis ja mestid topeltprofiile, siis varem või hiljem on sinu poolt hallatavate kirjete asemel meie poolt hallatavad kirjed - nagu Lauri Kreenil, või Jaanus Luusel või muudel ammustel eestigenilastel praegu tõenäoliselt on. Minul igatahes on. Meil kõigil on põhjust muret tunda, kui keegi kokkulepitud põhimõtteid ründab.
Usu mind, see noolesüsteem on päris praktiliseks osutunud. Paljud neist, kes tegutsevad nii Saagas kui siin, puutuvad ühtmoodi probleemidega kokku - võibolla pole sa oma uurimistööga lihtsalt veel niikaugele jõudnud:) No kohe kuidagi ei tahaks, et sinu poolt hallatava kirjega mestides nimevahetuse info kaotsi läheb. Ja teiselt poolt oleks kole kahju ka mestimata jätta - Geni võlu just koostöös ongi.

Piret Dahl,

tänan pöördumise eest. Minu uurimustöö on lõpetatud umbes aasta tagasi. Sõõtõttu on mul nüüd aega ka siin lobiseda.

Mis puutub minu hallatavatesse (või kaashallatavatesse) isikukannetesse, siis palun kõigil sinna ebastandardseid sümboleid mitte lisada.

Tänud!

mis mulle nende noolte juures meeldib - nad on intuitiivselt arusaadavad. Noh et ümarsulud pannakse sünninime ümber, selle tabab pikapeale ju ikka ära, aga mida tähendavad kandilised sulud? Loogelised sulud? Miks ühes kohas on kandilised ja teises kohas loogelised? Kusagil "out there" on ilmselt ka selgitus, aga kust seda otsida? Ja Geni kasutajate suure hulga tõttu, nende erineva vilumuse tõttu, nende erineva haridustaseme tõttu on väga oluline, et oleks intuitiivselt mõistetav. Vääääga palju on siin neid, kes ei oska, ei viitsi, ei taha või ei tule lihtsalt selle peale, et otsida üles reeglid ja seletused.
Minu poolt hallatavatesse ja kaashallatavatesse isikukirjetesse võite julgesti nooli lisada;)

Piret Dahl
"No kohe kuidagi ei tahaks, et sinu poolt hallatava kirjega mestides nimevahetuse info kaotsi läheb." - selle väitega olen ma 100% nõus.

Samas on minu mätta otsast vaadates selline info kirjas kahes kohas:
a) muudes nimedes (Geni otsingu huvides)
b) märkustes, võimaluse korral koos Saaga viidetega
Kuna profiile liites märkused kaotsi ei lähe ja iga vähegi mõtlev liitja kirjutab ka muude nimede osasse mõlema profiili nimed kokku, siis mina ei näe mingit põhjust kogu seda infot veelkord kuskil igal pool nähtavas nimede lahtris dubleerida.

Riskides enda peale tõmmata soovoliniku ja poolte kaasfoorumlaste viha, julgen jagada tähelepanekut, et minu koostööpartnerite hulgas üldjuhul just naisterahvad eelistavad kogu info (nimed, vanemad jmt) nägemist juba nimede real (seega siis ka puuvaates ja muudes koondnimekirjades) ja meesterahvad eelistavad tihtipeale steriilsemat ehk lakoonilisemat pilti.

Minu poolt hallatavatesse kirjetesse võib ka nooli lisada, kui nooltega põimitav isik on lisajale lähedasem sugulane kui mulle :) Ja isegi sellisel juhul eelistan ma eelnevat omavahelist kokkulepet - ma olen tavaliselt suutnud mingid reeglid kokku leppida isegi kõige paljusõnalisemate koostööpartneritega.

Oli vanasti üks multikas, kus öeldi: "Ребята, давайте жить дружно!" (Maakeeli umbes "Lapsed, hakkame elama sõbralikult!", ehkki see ei kõla nii hästi.) Ma arvan (ja loodan), et see põhimõte kehtib siinses süsteemis ka igatepidi.

Mina olen ka noolte poolt ja sulgude poolt. :) Aga ehk võiks korra ka siin foorumis propaganda mõttes üle käia, mida siis need nooled ja sulud tähistavad.

Ma olen mõistnud ja ka kasutanud neid nii:

Uus... ← Vana... nimemuutus eestistamise käigus (NB! tühikud noole ees ja taga)

Vana... → Uus... liikumine ühest taluperest teise perekonnanimede eelsel ajal (NB! tühikud noole ees ja taga)

[Talunimi] - ehk siis perenimi perekonnanimede eelsel ajal, viimasel ajal olen lisanud Perekonnanime väljale ilma sulgudeta taluperenime ja kuvanimele siis "[Talunimi] Eesnimi" Varem sai kasutatud ka nt nii [Pundi Hansu tr] Anno, aga enam pole seda kasutanud.

{Perekonnanimi} vahepealne perekonnanimi, nt mitmekordse abiellumise tõttu nime vahetamisel, harva kasutan neid sulge ka nn virtuaalse perekonnanime tähistamiseks, aga siis pole rohkem perekonnanimesid, vastupidiselt abiellumiste käigus muudetud perekonnanimede reale

Eesnimi1 / Eesnimi2 - kahe rööpnime (nt eesti nimi ja õigeusunimi) vahele (koos tühikutega / ees ja taga)

...ja kui on ikka palju nimesid, siis lisanimede väli mahutab kõik, ka eesnimede (sh normeerimisega tekkivad), pere- ehk talunimede ja perekonnanimede erinevad kirjutuskujud, et ikka otsingumootor neid ka kasutaks. Ja kui on infot perekonnanime muutmise dokumendi kohta, siis see info ikka Lisainfo väljale koos allikaviitega.

Ja toetan ka Arvo põhimõtet, et oksal isikule lähemal istuva isiku soov loeb nimekuju valikul. (eks ma vahel ole patustanud kah ;), ehk siis mõnda kohta mõne noole lisanud või tühiku juurde pannud või taluperenime eesnimeväljalt perekonnanimeväljale tõstnud koos kuvanime lisamisega või ümarsulgudes ja perekonnanimega kokkukirjutatud neiupõlvenime Sünninime väljale ümber tõstnud).

Eks ta maitse asi ole, mulle jälle need nooled kohe üldse ei meeldi. Meestel saab kasutada sünninime kahe perenime kuvamiseks ja naistel muude nimede lahtrit kõigi vahepealsete nimede jaoks.

No täpselt, kinnitan siis Private User tähelepanekut, et naisterahvad eelistavad kogu info kirjutada kohe nii, et peale vaadates oleks selge, kellega, mis talust jm on tegu. Pealegi, see muude nimede kirjutamine on jah küll kohe Andmete muutmise lehel kenasti näha, aga Profiililehel nagu ekraanil allpoole, et peab kruttima ja vaatama, mis seal siis kirjas on. Pealegi veel väiksemas Shriftis ka. Seevastu nimi/perenimi suuremas kirjas. Justnagu oleks need muud nimed vähetähtsad (mida nad ju tegelikult ei ole!)
Mulle isiklikult nooled meeldivad ja väga hea, et see siin jutuks tuli. Leidsin uuesti õpetuse, kuidas neid nooli siis teha, muidu oli meelest läinud ja kasutasin > < märke.
Siiani olen naiste puhul mitmest abielust saadud nimed kirjutanud Perenimi 1 / Perenimi 2. Kolmekordset abiellumist ei ole ette tulnud.

Showing 1951-1980 of 2995 posts

Create a free account or login to participate in this discussion