Kuraattori voi selittää tilanteen, joka on BigY-500- ja BigY-700-testien tulosten perusteella mahdoton.
BigY-500 ja BigY-700 testatuille henkilöille on yhteinen erottava varma esi-isä mutaatiossa N-FT55363.
Tässä mutaatiossa N-FT55363 haaraantuu varmasti jo neljä eri isälinjaa, joissa on yksi haara päätyy Alavudelle, yksi Virroille, yksi Ruovedelle ja yksi Peräseinäjoelle.
Näiden yhteinen isä on noin vuodessa 1450-1472, arviot lähteistä Discover More, Time Tree ja Haplogroup Story. Onko tämä heitä yhdistävä isä edes Juvalla vai vielä kauempana jossain muualla?
Puhutaan jopa sadoista vuosista, jotka ovat esimerkiksi Jöran Michelsson Kärjen syntymään *1660 nähden noin 200 vuotta aikaisemmassa ajassa, sukupolvissa arvioiden noin 5-8 sukupolven päässä. Jöran Michelsson Kärjen isästä on tiedossa varmasti ainoastaan patronyymin perusteella nimi Michel.
Tiedot hänen isästä eivät saa perustua väitteisiin, että asiakirjoissa on vääriä kirjauksia henkilöiden nimien kohdalla. Tulee väkisin mieleen, että sukupuun isälinjaa halutaan "taivuttaa" haluttuun suuntaan selittäen tilanne virheiksi asiakirjoissa. Herää kysymys miten luotettavia asiakirjat ylipäätään ovat, jos tähänkin Jöran Michelsson Kärjen tapaukseen liittyy useampia kirjausvirheitä.
Esimerkiksi testattujen henkilöiden toisistaan erottavien mutaatioiden määristä näkee, että Kärjen yhteys Tulijoen kautta Härköseen on mahdotonta. Tällainen yhteys on aivan liian "tuore" erottavien mutaatioiden määrien perusteella.
Erottavia mutaatiomääriä on seuraavasti: 8 kpl, 9 kpl, 11 kpl, 12 kpl, 14 kpl, 17 kpl samalle ajanjaksolle. Kun testatun henkilön isälinjaa katsoo testatusta ylävirtaan eli ajassa takaperin, niin hänen (17 kpl) kohdalla olisi mutaation pitänyt tapahtua joka ikisessä sukupolvessa, että ylipäätään saavutettaisiin Virtain Härkönen Tulijoen kautta. Tulee huomata, että BigY-500:n tarkkuus on keskimäärin 120-140 vuotta ja BigY-700 tarkkuus on keskimäärin 83 vuotta. Siis keskimäärin joka 120-140 vuosi syntyy uusi mutaatio BigY-500:ssa ja joka 83 vuosi syntyy keskimäärin BigY-700:ssa uusi mutaatio. Miten tällä tarkkuudella pystytään väittämään, että Kärjestä päästään Tulijoen kautta Virtain Härköseen? Mutaation olisi pitänyt syntyä lähes joka sukupolvessa. Keskimääräinen perinteisen sukututkimuksen sukupolviväli on noin 25-35 vuotta ja se täytyy myös ottaa huomioon arvioitaessa.
Samalla etäisyydellä on myös muita useita erottavia mutaatioita omaavia testinäytteitä. Samalla ajalla eri ihmiset mutatoituvat eri tahtiin. Erottavien mutaatioiden määriä on mm. 9 kpl, 11 kpl, 12 kpl, 14 kpl ja tuo 17 kpl. Nuo erot ovat nykypäivästä mutaatioon N-FT55363, jonka arvioidaan syntyneen noin 1450-1472 aikoihin.
Jos Kärjestä mentäisiin Virtain Härköseen, niin BigY-500- ja BigY-700-testatuilla on aivan liikaa toisistaan erottavia mutaatioita, että yhteys Tulijoen kautta pystyttäisiin edes niiden perusteella löytämään. Kun katsoo perinteisen sukututkimuksen isälinjoja, niin testatuista Virtain Härkösen Daniel Härköiseen Tulijoen kautta on sukupolvia välillä testattu ja Daniel Härköinen 14 - 18 sukupolvea. Kun katsoo erottavien mutaatioiden määriä, niin testien erottavien mutaatioiden määrien perusteella olisi mutaation pitänyt tapahtua melkein jokaisessa sukupolvessa. Testien tarkkuuden perusteella se on mahdotonta, kun huomioi keskimääräiset tarkkuudet 120-140 vuotta Big-500 ja 83 vuotta BigY-700.
Olisi kuraattorin jo aika oikaista virheelliseksi osoittautuva yhteys Kärjestä Tulijoen kautta Virtain Härköseen, koska Jöran Michelsson Kärjestä *1660 pitää päästä noin 200 vuotta ja 5-8 sukupolvea takaperin jonnekin päin Suomea siihen kaikkia testattuja yhdistävään esi-isään, joka liittää mieslinjat Alavudella, Virroilla, Ruovedella ja Peräseinäjoelle toisiinsa.
Lisäksi BigY-700-tuloksiin Alavudelle, Virroille ja Ruovedelle tulee saada toiset tarkentavat testitulokset, jotka varmentavat osaltaan hyvin yhteisen esi-isän jälkeiset haarat erilleen.